jukeboxen op verkoopsites... goedkoop of duurkoop???

Roy
Berichten: 388
Lid geworden op: do aug 19, 2004 1:46 am
Locatie: geleen

jukeboxen op verkoopsites... goedkoop of duurkoop???

Berichtdoor Roy » do dec 13, 2007 2:46 am

Wie kent het ondertussen niet? Die vele jukebox advertenties op marktplaats speurders ebay etc..etct,
Perfect werkende jukebox
Gerestaureerde jukebox
Voor gereviseerde jukeboxen moet u bij ons zijn met of zonder gratis koffie

Echter uit gesprekken met de beginnende jukeboxliefhebber blijkt veelal dat mensen geen idee hebben wat termen als gerestaureerd en gereviseerd inhouden en alleen kijken naar het model kast en de prijs die het laagste is . Echter een jukebox is net zo iets als een auto, Die koop je ook niet zonder APK.

Niet spelende kasten worden zelden verkocht aan particulieren of beginnende hobbyisten,Waarom niet? geen idee... deze kasten zijn niets beter dan perfect werkende kasten en repareren reviseren moet uiteindelijk toch gebeuren.
Ik denk dat de reden is dat de kast geen plaat kan afspelen en de onzekerheid toeneemt op de vraag wat gaat dat kosten???
Maar dat je uiteindelijk wel bereid bent om 200,- tot 500,- euro meer uit te geven voor een kast waar wel geluid uit komt (Hetzij met een beetje hulp) is wel een beetje vreemd, Niet?

Natuurlijk, de beschrijving altijd met een korreltje zout nemen. Zo stond er laatst een NSM consul 120B te koop, Ik citeer: de jukebox is momenteel niet spelend maar beweegt wel zo dat deze een plaat zoekt, maar vind deze niet. Bedrading moet nagekeken.
10 tegen 1. het is niet de bedrading, de centrale is kapot en is kostbaarder om te repareren dan de bedrading. Dus let op dit soort beschrijvingen. Beter is als mensen niets erbij vermelden dan alleen Niet spelend vind de platen niet. Dit laatste is een eerlijke en betrouwbare verkoper die geen benul van de jukebox heeft en hem ook niet beter probeert af te schilderen dan deze daadwerkelijk is.

Maar...

Uit ervaring blijkt dat goedkope spelende kasten als warme broodjes over de toonbank gaan, Ik heb daarom 1 jaar lang een test gedaan en Gesloten modellen perfect werkend verkocht voor ongeveer 450,- tot 650,- (dit begrip perfect werkend word zometeen uitgelegd)
Nu kun je mij voor vanalles en nog wat gaan uitmaken maar ook ik heb een menselijke kant en iedereen die ooit zo'n kast bij mij gekocht heeft is meer op weg geholpen dan wanneer ze deze bij een particulier zouden hebben gekocht. dat ik het even zeggen mag.

Ik kocht deze kasten als perfect werkend op marktplaats en heb zo wat trucjes geleerd om mensen dus letterlijk en figuurlijk voor de gek te houden. Deze trucjes komen dadelijk aan bod. De meeste van deze kasten werkte echter NIET of nauwelijks maar wat verwacht je van een kast die max. 250,- kost dus dat deze niet zouden werken wist ik wel... Maar dan de reactie van de verkoper hahaha... Ohhhh gisteren deed hij het nog gewoon dit snap ik niet hoe dit nu weer mogenlijk is, Hij heeft het altijd perfect gedaan. Dit laatste wat hij zegt klopt, Geloof het of niet. De kast heeft vanaf dat hij uit de fabriek kwam tot het moment hij kapot ging perfect gepeeld. Eerlijker van zo iemand zou zijn geweest. Hij heeft altijd perfect gewerkt maar nu is hij kapot en moet ie weg.

Alle gekheid op een stokje.

Goed nadat deze jukeboxen met zo min mogenlijk middelen spelend gemaakt waren (anders kan ik het niet noemen)
werden deze veelal op marktplaats en ebay aangeboden, Echter zonder garantie en zelf afhalen. Na een afhandeling van de koop bleek dat de meeste al belden op de zelfde dag "de jukebox werkt niet meer en nu?" Mijn reactie... wat kan ik er aan doen Dit is een transportschade. breng maar langs dan repareer ik hem wel (dit deed ik dan wel veelal kostenloos) Iets wat een andere verkoper niet zou doen. en dan nu de kasten van 650,- , bij deze kasten hoorde je niets tot een maand of 6 later en wat bleek.. de kast speelde zijn singles niet meer... Om het minste geringste ging de telefoon met een klant die een kast had die niet werkte.

Het mooiste van alles, iedereen dacht dat ze voor 450,- een kast kregen die eruit zag als nieuw en die van 650,- gingen al meer voor het technisch gedeelte Tja deze kasten waren duurder maar zagen er aan de buitenkant ook beter uit, Conclusie uit deze test: mensen die het minste betaalde en dus gingen voor de modellen van 450,- klagen uiteindelijk meer, hoe meer er betaald werd bij de aanschaf hoe minder de klachten werden, Tja ik had nou eenmaal wat meer te besteden aan de reparatie. Ondertussen ben ik weer gewoon aan het reviseren geslagen en voor kasten van 650,- moet je niet meer bij mij wezen, ik haal mij die elende niet nog een keer op mijn nek en NEE ik ga deze troep van anderen ook niet meer repareren. Intussen zijn naar mijn weten al deze klanten redelijk tevreden met hun kast maar het heeft ze ondertussen wel meer gekost (benzine voor het brengen van de kast en de ergernis) dan wanneer ze direct een fatsoendelijke kast hadden gekocht. Tja eigen schuld dikke bult het begrip goedkoop = duurkoop gaat ook in deze hobby op

In het gevan dat U voor een niet spelende kast was gegaan had U de overige 200,- tot 500,- die deze niet spelende kast goedkoper was kunnen reserveren voor de reparatie en was U geheid goedkoper uit geweest dan bij die "perfect" werkende kast

Dus bent U er echt zeker van dat U zo'n kast op een willekeurige verkoopsite wilt kopen??? of gaat U toch al twijfelen, dan is het goed te weten wat het verschil is tussen perfect werkende kasten en kasten die gereviseerd en/of gerestaureerd zijn.

En wat is belangrijker hoe deze er van de buitenkant uitziet of het technische gedeelte? En natuurlijk het liefst beide in een zo goed mogenlijke staat.

Nou even terug naar de advertentie's op de verkoopsite's, wat is beter Perfect werkend, Gerestaureerd of gereviseerd
Of wellicht gerepareerd?

Reparatie's houden in dat alleen het defecte deel vervangen word. bij een versterker kan dit inhouden dat dit uitsluitend 1 transistor is. Een gereviseerde versterker is beter omdat dan alle onderdelen die slijtage gevoelig zijn worden vernieuwd. In dit laatste geval kun je eigenlijk zeggen ik heb een splinternieuwe versterker (alleen zie je het er aan de buitenkant niet aan)

En dan nu het begrip...Perfect werkende jukebox, jaja :lol:
Perfect werkende jukeboxen op verkoopsites zijn meestal niet meer dan kasten die destijds uit de kroeg getrokken zijn en altijd goed gewerkt hebben, Verder is er nooit iets aan gerepareerd, Dat is gunstig hoor ik U denken :D , wel... niet dus :( , Waarom staat deze kast dan ineens te koop? verhuizing of plaatgebrek? :?: ja..dat zal . :idea: Controleer deze kast eens nader als U gaat kijken werken werkelijk alle selectie's is de versterker wel echt zo goed? is het rechter kanaal niet stiekem aan het linker kanaal toegevoegd zodat lijkt dat de kast stereo is maar uiteindelijk gewoon mono werkt omdat het rechter kanaal defect is? en de versterker gerepareerd/ gereviseerd moet worden :arrow: Om nog maar te zwijgen van die gore troep die onderin de meeste kasten ligt en dan de geur... Zie het voor je, Je schaft deze kast aan op zaterdag avond en komt zondag s'Morgens uit bed, je gaat naar de keuken voor een kopje koffie... Met je kopje loop je de woonkamer binnen en word overdonderd door de geur van een bierbrouwerij en overvolle asbakken, geen oust of brise die daar tegenop kan. :!:

Revisie kun je zien als de restauratie van het mechaniek, alle kapotte onderdelen worden vervangen en goede onderdelen opgepoetst, Het belangrijkste is echter dat dit mechaniek geheel uit elkaar gaat waardoor alle contacten goed kunnen worden opgepoetst zodat deze weer naar behoren functioneren. Echter dit veranderd niets aan de staat van de kast en de geur van de bierbrouwerij en tabakzaak in de woonkamer, leuk voor als er onverwacht bezoek komt :oops: (DIE LUCHT!!!!)

Bij het begrip "in gerestaureerde staat" word meestal de kast bedoeld, De kast ziet er nu werkelijk schitterend uit van de buiten en binnenkant, Chroom is opgepoetst of vernieuwd en het Mechaniek is schoon op de zichtbare punten...Maar op de niet zichtbare punten is duidelijk zichtbaar dat het mechaniek niet uit elkaar is geweest.
De kast ruikt fris en ziet er schitteren uit maar wat heb ik aan een jukebox die nauwelijks of geen platen draaid :?: :?: :?:

De beste kast die je kunt kopen is die in perfect gerestaureerde en gereviseerde staat. :P

En u doet er niet verkeerd aan om deze bij een erkende handelaar of hobbyist te kopen met Garantie en de zekerheid dat deze jukeboxen ook NA de garantie periode gerepareerd worden. Goed ze zijn duurder.. maar je krijgt er uiteindelijk zo veel meer voor terug dat deze kosten op korte termijn dubbel zijn terug verdiend. 8)

En wil je een opknapper, ga je gang er zijn genoeg handelaren die opknappers verkopen en je dan hierbij ondersteunen en technisch advies willen geven en anders is er altijd dit forum nog voor diegene die toch een kast op een verkoopsite kopen maar onthoud dat wij niet alle storingen via de computer kunnen verhelpen. Succes met Uw aankoop wat het ook zou mogen worden.

Heeft U ervaring met een aankoop van marktplaats speurders of welke andere site dan ook positief of negatief. Laat Uw bevinding dan eens achter, ik ben heel benieuwd naar de reacties zodat ik de resultaten van mijn test eens kan vergelijken.


:wink: Roy

giel
Berichten: 3
Lid geworden op: do mar 27, 2008 11:47 pm

Re: jukeboxen op verkoopsites... goedkoop of duurkoop???

Berichtdoor giel » vr mar 28, 2008 10:55 am

hallo roy
Ik ga zaterag kijken naar een wurlitzer americana 3800 en daar zou ik 325.00 euro voor moeten gaan betalen.
Aangezien het mijn eerste jukebox word zou ik graag wat advies willen.
Er zit een tl lamp in die blijft knipperen en het geluid was niet helemaal goed zei deze man.
Nou heb ik al begrepen van iemand anders dat je het geluid van een wurlitzer niet mag vergelijken met een rock-ola
of een seeburg maar waar moet ik op letten als ik ga kijken. Hij dacht zelf dat het vuil was omdat ie niet zon mooi geluid had maar daar trap ik niet in. Misschien moeten er wel wat grote dingen aan gebeuren maar zoals versterker revisie maar goed waar moet ik dan op letten.
hopende op een reactie
mvg
G Leijten

Roy
Berichten: 388
Lid geworden op: do aug 19, 2004 1:46 am
Locatie: geleen

Re: jukeboxen op verkoopsites... goedkoop of duurkoop???

Berichtdoor Roy » vr mar 28, 2008 5:56 pm

Hallo.

Deze jukebox heeft een waarde van 1250,- volgens de jukeboxfanaat. Mits deze in een perfect werkende en selecterende staat verkeerd, De kast van binnen en buiten gereinigd is , het chroom (voor zover aanwezig) perfect is dit mag origineel of nieuw chroom zijn, en dat de kast gereviseerd is (kortom de kast moet in nieuwstaat verkeren) Nu is 325,- op zich een zeer lage prijs (als je er verder niets aan zou hoeven doen. Waar je bij deze kasten zeker op moet letten is dat de jukebox alle selecties pakt en of je credits erop kunt zetten. Is dit laatste niet mogenlijk is de creditunit gegarrandeerd defect wat heel vaak het geval is M.u.v. de duitse uitvoering. Het geluid van wurlitzer is inderdaad niet te vergelijken met welk ander merk dan ook, daarvoor is het een wurlitzer.. de een vind het geluid van een rock-ola ,seeburg AMI of NSM mooier (ik) en de ander van een wurlitzer. Wurlitzer heeft vergeleken met andere merken minder bass en is daarom wat schel (Klinkt eigenlijk hetzelfde als een niet goed spelende NSM). maar als je niet beter gewend bent is het geluid niet verkeerd. Nu zeg je dat het geluid niet optimaal is van deze kast. dat kan 5 oorzaken hebben. 1 de naald is slecht (kun je terplekke controleren) 2 het element is slecht (dit is moeilijk te controleren) 3 de kabel van het element naar de versterker is slecht (vrijwel nooit het geval tenzij er in de kast is gerommeld) 4 de speakers zijn kapot (dit kun je horen als het geluid iets harder word gezet dan dat je normaal zou doen en de speakers echt goed kraken) of 5 de meest voor de hand liggende, de versterker is kaduk.. Je moet nagaan dat deze kast 34 jaar oud is en de meeste huis tuin en keuken versterker redden de 15 jaar met moeite, het reviseren van een versterker is per monteur verschillend zowel in kwaliteit als prijs, je zou Piet Hagens eens kunnen vragen via de link op de homepagina van deze site hoeveel dit zou gaan kosten en je hebt meteen een zeer goede monteur gevonden. Een tip: het reviseren van een versterker is geen overbodige luxe, het geluid word zoveel beter en de jukebox word meer waard, nog beter is om dan ook het element en de naald te vernieuwen. Een goed alternatief hiervoor is de pfandstiehl kost nog geen 20,- incl. de naald

Het probleem met de TL kan niet veel zijn nieuwe TL en starter erin en klaar. Houd er wel rekening mee dat het om een amerikaanse maat gaat en niet bij de bouwmarkt te krijgen is. (zoals eerder genoemd, Er is van deze jukebox echter ook een duitse uitvoering geweest en dan zit er een europese maat in die je wel bij de boumarkt krijgt.)
Mocht je de jukebox kopen kun je een foto van het binnenwerk sturen (mechaniek met centale ) dan kan ik je zeggen of het om een duitse of amerikaanse uitvoering gaat.

De duitse uitvoering is een stuk makkelijker te repareren en is ook een stuk goedkoper, de waarde van deze jukebox is identiek aan de amerikaanse dus ook een stuk populairder

M.v.g.

Roy
Laatst gewijzigd door Roy op zo sep 28, 2008 7:05 pm, 1 keer totaal gewijzigd.

giel
Berichten: 3
Lid geworden op: do mar 27, 2008 11:47 pm

Re: jukeboxen op verkoopsites... goedkoop of duurkoop???

Berichtdoor giel » vr mar 28, 2008 8:30 pm

hoi roy
Hartstikke bedankt voor je reactie
Ik ga alles even nalopen en dan hoor je og wel wat het was.
mvg
Giel

Michel Hoek
Berichten: 29
Lid geworden op: zo mar 25, 2007 6:27 pm

Re: jukeboxen op verkoopsites... goedkoop of duurkoop???

Berichtdoor Michel Hoek » di jun 22, 2010 5:10 pm

Hé Roy,

Mooi stuk om te lezen erg handig ook.
Ben op het moment ook op zoek naar een andere open jukebox.
Het liefst koop ik er eentje die al helemaal klaar is, goedspelend/selecterend en waarvan de buiten en binnenkant er gewoon top uitziet.
Ben ooit begonnen met een Rock-Ola 1452 maar daar zat nog aardig wat werk aan en ik had er de tijd gewoon niet voor, deze heb ik dus inmiddels vekocht.
Aangezien mijn huiskamer niet verschrikkelijk grot is zat ik wel een een wat kleiner model jukebox te denken(Rock-Ola 1493 Princess ofzo.)
Deze box is niet al te groot en ziet er best leuk uit.
Weet je misschien nog andere goede en leuke open jukebox modellen die niet te groot zijn waar ik naar zou kunnen kijken en heb je misschien nog tip voor als ik naar een Princess zou gaan kijken.
Alvast bedankt

Groeten, Michel

Roy
Berichten: 388
Lid geworden op: do aug 19, 2004 1:46 am
Locatie: geleen

Re: jukeboxen op verkoopsites... goedkoop of duurkoop???

Berichtdoor Roy » di jun 22, 2010 11:42 pm

Hallo Michel,

Open kasten zijn over het algemeen vrij groot met een enkele uitzondering daar gelaten, Ik ben niet van de Amerikaanse jukeboxen en hou mij voornamelijk bezig met NSM, Bij dit merk zou je eens kunnen kijken bij Fanfare 100 (1958) en 100 stereo (1959) (bij deze modellen heb je wel enige technische kennis nodig omdat het systeem na 50 jaar niet meer 100% betrouwbaar is omdat de benodigde onderdelen niet leverbaar zijn. Of voor een Serenade 100 stereo magic (1963) deze heeft (mitst gereviseerd) wel een degelijk mechaniek. Mocht bouwjaar niets uitmaken is ook de City 2 of 4 (1984 en 1986)een optie

M.v.g,

Roy

Michel Hoek
Berichten: 29
Lid geworden op: zo mar 25, 2007 6:27 pm

Re: jukeboxen op verkoopsites... goedkoop of duurkoop???

Berichtdoor Michel Hoek » wo jun 23, 2010 12:21 am

Hallo Roy,

Bedankt voor je snelle reactie.
Ik zag inderdaad dat je veel met MSN hebt.
Het liefts heb ik een jukebox uit de 50 of 60er jaren, het merk doet er niet zo toe.
De Fanfare vindt ik inderdaad een model wat er erg mooi uitziet, zeker zo met die stapel plaatjes erin.
Laatst stond er nog eentje op Marktplaats die er zo op de foto goed uitzag, niet dat dat alles zegt natuurlijk.
Het probleem was toen dat ik mijn Rock-Ola nog niet kwijt was en 2 jukeboxen in huis heb ik absoluut geen plaats voor.
Het was extra jammer omdat het redelijk in de buurt was.
Ik ga deze modellen toch even in de gaten houden en zodra ik iets gekocht heb laat ik het je weten.
Nogmaals bedankt.

Groeten, Michel

richard2010
Berichten: 12
Lid geworden op: ma jan 25, 2010 2:05 pm

Re: jukeboxen op verkoopsites... goedkoop of duurkoop???

Berichtdoor richard2010 » za aug 28, 2010 12:10 am

hoi roy

leuke tekst en wat er staat kan ik niks aan toevoegen

heb zelf in het verleden al eens een rock ola gehad een gp 160 en deze later verkocht wegens ruimtegebrek(stom,stom)
heb nu later toch weer het juke virus te pakken en inmiddels al weer een jaar een rock-ola 404 capri 1 uit 62 staan
heb deze in belgie gehaald via speurders voor 500 euro
de tekst vermelde wel dat deze nagekeken moest worden

heb vervolgens gegoogeld op dit model met prijzen wat ze waard zijn als in goede staat zijn,en hier staat er ook een te koop voor 3250
heb bij deze ook alles uit elkaar gehaald en schoongemaakt en gepoetst
onderdelen uit duitsland en engeland gehaald en veelal deeltjes hier
ook de revisie van de versterker heb ik gedaan,aaleen wat radicaler zoals jij omschrijft,ik ga niet zitten meten wat goed is en wat niet
de rommel die er in zit is allemaal al oud dus gewoon alles eruit en nieuw erin,dit werkt gewoon perfekt

ik ben nu na een jaar zover dat alleen het chroomwerk nog moet,de rest van de kast is een plaatje geworden
totaal ben ik een fractie kwijt van wat ie in perfekte staat waard is
voor het chroomwerk ben ik alleen nog op zoek naar de bovenbouw,maar die vind ik tezijnertijd wel,en kan alles naar de verchromer

inmiddels weer op marktplaats een mooie gescoord voor 650 euro
een ima/ami jensen j120
inmiddels ook wel uitgevonden dat dit een zeldzaam model is want er is hier in nederland niks maar dan ook niks te vinden,duitsland heeft gelukkig wel wat
de kast werkt gelukkig wel,geluid is ook niet meer wat het is geweest maar komt goed
de kast is wel slecht,chroom perfekt,ramen ook
het houtwerk is grotendeels weg door vocht,maar ook dit komt goed

ik vind naar aanleiding van het verhaal wat je schreef om hier een reaktie op te plaatsen
ik wil er een ding aan toe voegen

koop je een oude kast met buizen onder de 1000 euro dan kan je geheid er van uitgaan dat hier werk aan zit
durf je dit aan,kijk dan eerst voor aankoop of er een manual en onderdelen te krijgen zijn en wat ze waard zijn,dit alles bepaalt heel veel of dat het interesant is

ik ben er ook mee begonnen op de gok,maar doordat ik het gewoon grondig aanpak,komt het allemaal goed
schaf ieder jaar in de zomer een kast voor in de winter wat te doen te hebben
heb er dus nu 2 staan in huis,de 3e gaat na restauratie weer in de verkoop

groeten richard

angelo
Berichten: 3
Lid geworden op: do jul 29, 2010 2:25 pm
Locatie: Twello

Re: jukeboxen op verkoopsites... goedkoop of duurkoop???

Berichtdoor angelo » za sep 04, 2010 9:16 am

ik heb het net zelf meegemaakt een ami k gekocht in PRIMA staat heb de kast opgehaald en hij speelt ook echt niet slecht maar ik wilde de kast toch even na laten kijken dus heb ik er aan specialist uit Deventer bij laten komen .
nou er mankeert van alles aan de kast te veel om op te noemen
de monteur heeft de kast meegenomen en we laten hem nu helemaal klaar maken wat ons veel geld kost . nu moet ik er wel bijzeggen als de kast klaar is hebben we hem nog voor een redelijke prijs . maar het was wel een tegenvaller wat ons geen tweede keer gebeurd .
dus jukeboxliefhebbers pas op met de verkoopsite's

Angelo